Na Vysočině vzniká potravinová banka, která chce získávat zdarma přebytečné jídlo z obchodů, od výrobců a z farem pro chudé lidi.
„Potraviny z ní půjdou například do azylových domů, rodin s malými příjmy nebo lidem postiženým živelní pohromou,“ řekla místopředsedkyně sdružení Potravinová banka Vysočiny Iveta Vrbová. Je to pátá založená potravinová banka v republice.
Občanské sdružení, které ji provozuje, se zatím musí obejít bez podpory kraje. Rada kraje projednání žádosti sdružení o dotaci 200 tisíc korun zatím odložila s tím, že potřebuje další informace k fungování banky. „Rád bych znal některé výstupy, které jsou s tím spojené, a to způsob získávání těch potravin, hygienické normy a tak dále,“ řekl novinářům hejtman Jiří Běhounek.
Zakladateli sdružení Potravinová banka Vysočina jsou Oblastní charita Havlíčkův Brod, Obecně prospěšná společnost Háta a Nadace Jindřicha a Ičky Waldesových. „Na jedné straně je plýtvání, na druhé jsou lidé, kteří tu pomoc potřebují, na tom je to postavené,“ řekla Vrbová ke vzniku banky.
Dále uvedla, že bude dál jednat o podpoře s krajem. Banka bude pokračovat v přípravách na zahájení činnosti. Tento měsíc by v Ledči nad Sázavou měla získat sklad na potraviny; budovu bude mít pronajatou za symbolickou korunu.
Potravinová banka nesmí potraviny kupovat ani prodávat. O předání vybraného jídla potřebným lidem se postarají místní charitativní a humanitární organizace, s nimiž teď banka podle Vrbové navazuje kontakty. Činnost banky nebude výdělečná a bude závislá na dobrovolnické práci.
„V Americe je zvykem, že například hotely i naše kongresové centrum posílají kvalitní jídla, která se nesní, na charitu. Nejde v žádném případě o zbytky. Přes charitu je pak zdarma servírují sociálně slabým,“ uvedl Vladimír Kříž z Jihlavy, který pracuje v San Francisku.
Mladá fronta DNES
Přidejte odpověď