Dva maratony denně. Kvůli slávě? Ne. Pro dobrou věc

895 kilometrů za 10 dní. To je další z běhů, který se chystá odstartovat chebský ultramaratonec Miloš Škorpil ve čtvrtek 26. září v osm hodin ráno z Aše. A cíl? Mezinárodní maraton míru v Košicích, kterého se chce známý běžec zúčastnit. A také sbírka peněz pro Domov PATA v Hazlově pro osoby se zdravotním postižením.

Nápad přeběhnout dvě země jedné bývalé republiky se v hlavě ultramaratonce Miloše Škorpila zrodil hned po rozpadu Československa. Tím správným důvodem akci podniknout se nakonec stal právě letošní 90. ročník košického maratonu, který je nejstarší v Evropě.

Podobnou trasu neabsolvuje Škorpil poprvé. Na kontě má tři oběhy České republiky a jeden přeběh z Hodonína do Aše. Poslední okruh kolem Česka, který před třemi lety běžel pro Paraple, byl zároveň nejdelším charitativním během v republice.

Běh rozplánovaný do deseti dnů znamená zvládnout denně více než dva maratony. Po silnicích a cyklostezkách, kterými povede trasa z Aše přes Plzeň, Prahu, Pardubice, Olomouc, Rožnov pod Radhoštěm, Žilinu, Liptovský Mikuláš, Štrbu, Spišskou Novou Ves a Krompachy až do Košic, si se Škorpilem bude moct zaběhat kdokoliv pod podmínkou, že za každý kilometr uběhnutý ultramaratonci v patách přispěje 10 korun do pokladničky. Ta se v závěsu za běžci poveze v doprovodném autě.

„Kolik lidí se přidá, se uvidí až na trase. Zatím to ale opravdu vypadá, že moc kilometrů sám nepoběžím,“ soudí Škorpil i podle ohlasu, který událost získala na svých facebookových stránkách.

Právě tam už se domlouvají skupinky, které běžeckou legendu doprovodí například z Aše, na trase Zdice-Beroun, z Dolních Počernic nebo v okolí Pardubic. Z Hazlova, kam povede první etapa tratě, s ním na cestu vyrazí i sami obyvatelé Domova PATA, pro které Škorpil běží.

Původně měl být běh věnován Sportovnímu klubu vozíčkářů, s nímž Škorpilova Běžecká škola již delší dobu spolupracuje. Nakonec ale budou peníze, které se podaří vybrat, darovány klientům Domova PATA, kteří v rámci začlenění do naší společnosti přecházejí z ústavu do domů a bytů v běžné zástavbě.

„Po naší prázdninové návštěvě PATY jsem si uvědomil, že s lidmi na vozíku už dokáže společnost žít a naučila se jim i pomáhat, zatímco o lidech mentálně postižených, žijících v podobných zařízeních, vědí jen zasvěcení. A tak jsem se rozhodl pomoci programu integrace těchto lidí do společnosti,“ vysvětluje Škorpil.

Právě proto nese běh podnázev „pro Achillovu Patu“. „Achillova šlacha je prokletí profesionálních i amatérských sportovců. Zánět nebo přetržení achilovky vám může zkomplikovat život víc, než možná tušíte. Podobně nám komplikují život víc, než je třeba, předsudky, které má mnoho z nás vůči lidem s postižením,“ doplňuje odhodlaný běžec.

Více informací o běhu z Aše do Košic na stránkách www.bezeckaskola. cz nebo na facebooku pod událostí s názvem Aš – Košice – 895 kilometrů za 10 dní na MMM Košice a pro „Achillovu Patu“, kde bude možné také sledovat zprávy o předchozích dnech a přesnější informace o trase a časech.

Za „Achillovu Patu“ se pak letos poběží také 16. a 17. listopadu v rámci již tradičního běžeckého happeningu Františkolázeňská 24hodinovka (www.24beh.cz).

Marie Benetková
Mladá fronta DNES

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.