Postižení dostanou nový domov

Domácnost pro šest klientů, kde každý má svůj pokoj a kuchyň je společná. To bude nové bydlení pro ženy se zdravotním postižením na Třeboňsku. 

Nové bydlení by měli najít v Třeboni lidé se zdravotním postižením. Projekt sice provázela nevůle ze strany třeboňských obyvatel, kteří dokonce napsali petici, ale tento problém se podařilo překonat.

Do Třeboně se má příští rok nastěhovat část lidí, kteří zatím bydlí v Domově v Pístině. Na tomto místě dnes žije pohromadě šedesát žen.

„Objekt dnešního Domova v Pístině dlouhodobě naráží na limity, které neumožňují stoprocentně respektovat individuální přání a potřeby jeho obyvatel. Bydlí tady ženy od 21 do 66 let s různou mírou nutné asistence, kterou potřebují kvůli svému postižení,“ vykresluje dnešní situaci vedoucí Domova Aleš Adamec.

Jak popsal, některé obyvatelky se střídají o jednu koupelnu a toaletu až s dalšími dvaceti spolubydlícími.

Problém je i špatná dostupnost Pístiny do jiných obcí. Mnohé ženy denně dojíždějí do více jak 40 kilometrů vzdálené Žirovnice, kde mají stálé zaměstnání. Cestování autem se jim kvůli chybějícím spojům hromadné dopravy velmi prodraží.

„Pokud chtějí jet nakupovat, za zábavou nebo prostě jen mezi jiné lidi, pak jsou odkázané na asistenci zaměstnanců, volné auto a řidiče. Mohou jít i pěšky, ale všechno je tu daleko. Třeba do většího města je to 15 km,“ vysvětluje nepříliš výhodnou pozici dnešního domova Adamec.

Podle mluvčí třeboňské radnice Jitky Bednářové schválili zastupitelé Třeboně prodej pozemku na nový domov už na konci letošního ledna.

„Kupní smlouva mezi městem a krajem má podmínku, že kraj musí doložit získání dotace z Evropské unie. To se nyní stalo, takže prodeji pozemku nic nebrání,“ vysvětluje.

Podobné domovy by měly vzniknout i v Lišově nebo v Lomnici nad Lužnicí. Výstavba bude stát celkem kolem 75 milionů korun.

„Domky budou malé, jedna domácnost pro šest klientů. Najdou tam vlastní pokoje a společnou kuchyň. K ruce jim budou asistenti,“ dodal Aleš Adamec.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.