Na prevenci rakoviny prostaty by muži měli myslet už po padesátce

Rakovina prostaty není jen nemoc vyššího věku, jak se traduje. Na preventivní návštěvu lékaře by měli myslet muži už kolem padesátky. A pokud měl jejich otec či děda rakovinu prostaty, tak i mnohem dřív. Tato rakovina je zrádná v tom, že nepůsobí mnoho let potíže.

Na rakovinu prostaty zemřou v ČR každý den čtyři muži, v roce 2010 usmrtila 1467 mužů, z nichž 58 nedosáhlo ještě šedesátky. Není to tedy jen nemoc vyššího věku, jak se traduje. Na prevenci by měli myslet muži už kolem padesátky. A pokud měl jejich otec či děda rakovinu prostaty, tak i mnohem dřív, řekl předseda České urologické společnosti Marek Babjuk.

Problém podle něj je, že rakovina prostaty nepůsobí mnoho let potíže, které by muže varovaly. Bolí, až když se rozšíří do celého těla. Včas přijdou obvykle ti, kteří s rakovinou prostaty mají také zbytnělou prostatu. Je to sice zcela jiná nemoc, ale působí potíže s močením, které muže k lékaři přivedou. Tak se může odhalit i rakovina. Mnohým mužům „zachrání“ život jejich žena, která je donutí na vyšetření jít.

„Každý muž, který dnes umírá nesmírně bolestivou a neodvratnou smrtí na pokročilou rakovinu prostaty, byl před deseti až 20 lety mužem, který měl toto onemocnění v bezpříznakovém vyléčitelném stadiu nádoru ohraničeného na prostatickou žlázu, ale měl tu smůlu, že tehdy nikdo na včasnou diagnostiku nepomyslel,“ řekl Babjuk, který vede urologickou kliniku v pražské Fakultní nemocnici Motol.

Pro včasné zjištění rakoviny prostaty je zásadní prostatický specifický antigen PSA. Ideálem je, aby si muž dal ve 40 letech zjistit jeho hodnoty, pak ve 45 a 50 letech a poté každý rok. Pro posouzení stavu a možného dalšího vývoje nemoci totiž je důležitá také rychlost, s jakou se hodnota PSA mění.

V ČR není plošný screening, a není podle obou lékařů ani nikde na světě. Je to příliš drahé a přínos minimální, ministerstvo zdravotnictví plošný screening rakoviny prostaty neschválilo. Čeští odborníci převzali evropská doporučení, aby se zaměřili na informování mužů o rizicích nemoci a možné prevenci, tedy na aktivní vyhledávání informovaných pacientů.

Onemocnění prostaty je tématem Urologického týdne, který vyhlásila Evropská urologická asociace na 23. až 27. září. Akci podporuje občanské sdružení Europa UOMO CZ, které je českou odnoží Evropské koalice proti rakovině prostaty.

Cílem je dovést všechny ohrožené muže alespoň k takovému zájmu o své zdraví, jako se to podařilo u žen v oblasti mamografie. Informace a on line poradna pro pacienty na www.europauomo.cz.

Podle Babjuka každý muž, který se dnes narodí, má asi 17procentní pravděpodobnost, že onemocní rakovinou prostaty, a asi tříprocentní pravděpodobnost, že na ni zemře.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.