Postižení na Zlínsku dostávají více peněz na pomůcky

Ve Zlínském kraji jde letos oproti loňskému roku více peněz na kompenzační pomůcky lidem se zdravotním postižením.

Zatímco loni poskytl úřad práce 309 příspěvků na pomůcky v hodnotě 31,6 milionu korun, letos již rozdělil 31,8 milionu na 270 příspěvků, řekl ředitel krajské pobočky úřadu práce Petr Janíček.

Kompenzační pomůcky si mohou lidé prohlédnout i vyzkoušet 19. září na Metodickém dni zvláštních pomůcek v prostorách Okresní správy sociálního zabezpečení (OSSZ) ve Zlíně.

Vystaveny zde budou různé pomůcky včetně trenažéru ručního ovládání motorového vozidla. Lidé si budou moci prohlédnout pomůcky pro zrakově postižené, uvidí výcvik vodícího psa, vyzkouší si také přesun po schodišti pomocí schodolezu, který využívají vozíčkáři.

Akci, kterou pořádá OSSZ s úřadem práce a Cechem mobility, nabídne také přednášky. Přítomna bude posudková lékařka, která bude konzultovat konkrétní případy a informovat o posuzování zdravotního postižení pro získání příspěvku na pomůcky.

Na místě budou své výrobky prezentovat tři desítky firem. „Lidé budou moci mluvit přímo s výrobci. Zjistí, co je pro ně vhodné, různých modifikací je hodně,“ uvedla Hana Hruboňová z krajského úřadu práce.

Podle metodičky pro dávky lidem se zdravotním postižením Gabriely Šilhákové žádají postižení z kraje nejčastěji o pomůcky na překonání bariér, jako jsou schodolezy či plošiny a příspěvek na pořízení či úpravu auta.

„U zrakově postižených je hlavní kategorie dětí, které v rámci přípravy na povolání využívají například programy do počítačů, aby se mohly chystat na výuku, či různé počítačové vybavení, telefony,“ uvedla Šilháková. Sluchově postižení žádají zejména o sluchadla.

Všichni žadatelé, u kterých se prokáže míra postižení, mají podle Šilhákové nárok na příspěvek. Na zakoupení auta může postižený dostat až 200.000 korun.

Na další pomůcky za deset let až 800.000 korun, z toho 350.000 je určeno na zdravotní pomůcky, zbytek na schodišťové plošiny. Zde je však nutná desetiprocentní spoluúčast žadatele.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.