Co potvrdila zpráva NKÚ o prověrce na MPSV?

Ze zakázek na informační systém ministerstev možná prospívají stranické pokladny. Stínový ministr práce za KSČM si proto myslí, že nefunkčnost informačních systémů na MPSV by vyřešila nikoli další soukromá firma, ale státní odborný podnik.

 

Předně je třeba zdůraznit, že se v podmínkách ČR nevede koaliční boj o ministerská křesla jen tak. Po příkladu první republiky si totiž strany »svá« ministerstva téměř privatizují, píše Miroslav Opálka, stínový ministr práce a sociálních věcí za KSČM.

Nasvědčoval tomu i ostrý veřejný střet ODS s TOP 09 kvůli nedohodnutým změnám správců informačních systémů na Drábkově ministerstvu.

Úvahy o případných finančních tocích z ministerstev -prostřednictvím původních či nových poskytovatelů služeb – do stranických pokladen nechám na orgánech činných v trestním řízení.

Jen upřesním, že zamýšlené změny – škrtreformy, které měly přinést úspory státnímu rozpočtu na úkor potřebných, předjednávalo ministerstvo práce a sociálních věcí, ale i ministerstvo zdravotnictví na ministerstvu financí. Vše samozřejmě v rámci jednotné stranické příslušnosti k TOP 09.

Státní správa však není rigidní podnik. Přemíra právních předpisů, setrvačnost, nestejnorodá klientela, nutnost předcházet rizikům dlouhodobým testováním novinek a jiné složitosti předpokládají, že každá změna bude před zavedením vyhodnocena všestranně. Diletantské představy a snaha o rychlé změny se nemůžou nikdy vyplatit.

I když se vedení ministerstva v čele s ministrem Jaromírem Drábkem snažilo utahovat opasek klientům nepojistných dávek i svým zaměstnancům, co se dalo, zhavarovalo vedení nakonec na technice.

Špatné vyhodnocení aktuálního a cílového stavu vedlo k falešným propočtům a nestandardním postupům. Ukázalo se, že je třeba zadání rozšiřovat a rozšiřovat, což změnu prodražovalo a prodražovalo.

Jak uvádí zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu, předpokládanou a deklarovanou cenu zvedlo postupně rozšíření zadání o osm dodatků na pětinásobek. Přitom funkčnost nového systému musel zabezpečovat z velké části i dodavatel a provozovatel původního systému a s řadou problémů zaměstnanci Úřadu práce, kteří odpracovali nemálo placených (navýšení jedenáctkrát!) i neplacených přesčasových hodin.

Jestliže se pan exministr Drábek dovolává čísel ze státního závěrečného účtu a konstatuje celkovou úsporu, pak je třeba zdůraznit, že byla zajištěna jen v důsledku neudržitelného snížení počtu pracovníků a jejich mezd, obrovského zvýšení intenzity práce a vypětí, omezování činností na úseku politiky zaměstnanosti i jinde a také »díky« reformním škrtům.

Úřad práce ČR, který vznikl na základě návrhu koaličních poslanců transformací úřadů práce a z části pohlcením obecních sociálních odborů, musí být v současné době i začátkem příštího roku výrazně personálně posílen.

Navíc ministerstvo uzavřelo prováděcí smlouvu až do roku 2015. Výběr nového dodavatele však byl zpochybněn a na vyhlášení čeká nový tendr – noví zájemci. To vše nakonec nepřinese úspory, ale nemalé výdaje navíc!

K problémům s výplatou sociálních dávek a podpor se často vracel v uplynulém volebním období i sněmovní sociální výbor. Obdrželi jsme spoustu zpráv. Informace byly často v rozporu s tím, co nám sdělovali občané.

Koalice sice byla v této oblasti rozhádaná, ale jinak stále držela pospolu. Navrhl jsem proto, aby se složitou problematikou zajištění informačních systémů zabýval kontrolní výbor a ten požádal NKÚ o prověrku. A tak se také stalo.

Postupně jsem nabyl přesvědčení, že nefunkčnost informačních systémů na MPSV, ale i na dalších ministerstvech, by vyřešila jedna velká státní odborná firma, která by zajistila prostupnost všech potřebných systémů i důležitou ochranu osobních dat.

Avšak zrušit kšefty za státní peníze pro privátní sektor je zatím nemyslitelné! Je tedy třeba změny. Informační systémy musí sloužit především státu a jeho občanům! I toto je možné vyčíst ze zprávy NKÚ.

Haló noviny

Miroslav OPÁLKA, stínový ministr práce a sociálních věcí, vedoucí kandidát do Poslanecké sněmovny, Moravskoslezský kraj (KSČM)

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.