Většina Drábkových zákonů bude kompletně zrušena. Už chybí pouze podpis prezidenta

Včera Senát ČR projednával dvě důležité novely týkající se handicapovaných. Kromě toho, že definitivně zrušil sKarty, došlo také ke schválení novely, která zlepšuje situaci ve vydávání průkazů ZTP, nároků na příspěvek na mobilitu a příspěvku na péči.

Po podpisu prezidenta Miloše Zemana, což by podle předsedy NRZP ČR Václava Krásy měla být pouze formalita, přestanou platit pro postižené nevyhovující zákony. Padne poslední bašta, kterou tak urputně Jaromír Drábek bránil.

Drábkova sociální reforma způsobila spoustu problémů hlavně těžce tělesně postiženým lidem. Byl jim odebírán průkaz ZTP a příspěvek na mobilitu.

V médiích se objevovaly i případy, kdy velice těžce tělesně postižení lidé klesli ve čtyřstupňové tabulce příspěvku na péči až o dva stupně. Finančně to znamenalo, že člověk zcela odkázaný na pomoc druhých přišel až o osm tisíc měsíčně.

Mediální tváří odboje handicapovaných proti asociálním zákonům se v posledních měsících stal nevidomý Jakub Striegler, který dokonce podal na ministerstvo žalobu.

Kromě toho, že nevidí, má totiž i tělesné postižení, ke kterému posudková komise vůbec nepřihlížela, proto mu snížila příspěvek na péči ze dvanácti tisíc na čtyři tisíce.

Jaké změny začnou s přijetím novely platit?

Fakticky lze říci, že se veškeré podmínky vrací před Drábkovu sociální reformu.

Držitelé průkazu ZTP budou mít automaticky nárok na příspěvek na mobilitu.

Žádosti o průkaz ZTP se budou projednávat v samostatném řízení, nebudou posuzovány společně s příspěvkem na péči. To je velice důležité, protože se stávalo, že lidé, kteří ani příspěvek na péči nechtěli, automaticky nedostali ani průkaz ZTP.

Na příspěvek na upravený osobní automobil budou mít opět nárok i lidé s amputací nad kolenem.

Se schválením novely byl zažehnán i zásadní kolaps, který hrozil v dotacích na sociální služby. Ty už měly od příštího roku přejít na kraje, které ale nebyly připravené. Došlo k ročnímu odkladu. Kraje tak budou muset řešit dotace na sociální služby až od roku 2015.

Včerejší schválení novely v Senátu ČR je velkým vítězstvím zdravotně postižených, kteří po celou dobu dávali velice hlasitě najevo, že sociální reforma většině z nich zásadně uškodí. Je to vítězství i organizací, které handicapovaným pomáhají, především pak Národní rady osob se zdravotním postižením ČR.

Těžko říci, zda k tak hladkému schválení všech změn nepřispěly i říjnové předčasné volby, protože politické strany se chtějí před svými voliči ukázat v dobrém světle. Důležité ale je, že novela Parlamentem ČR prošla a dojde snad k napravení všech chyb.

Jiří Marek
invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.