Drábkův systém na dávky byl pětkrát dražší než ten starý

Nejvyšší kontrolní úřad včera potvrdil to, na co MF DNES poukazuje už rok a půl: zakázka na nové počítačové systémy na výplatu dávek pro úřady práce byla předražená, a to pětinásobně oproti starému systému.

Bývalý ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) přitom celou dobu tvrdil, že nová agenda ušetří ročně 220 ze 450 milionů korun, které stála tato agenda původně.
Nejvyšší kontrolní úřad však zjistil, že zakázka je dražší o více než 1,5 miliardy korun – celkem přišla na dvě miliardy. „Služby měly podle prováděcí smlouvy stát jen 107 milionů korun. Kvůli dodatkům ke smlouvě se však jejich cena zvýšila na 1,6 miliardy korun,“ uvedla mluvčí NKÚ Olga Málková.

Právě tyto dodatky exministr Drábek odmítal dlouho zveřejnit s odkazem na to, že jsou tajné. Nebyla to pravda. Politikovi zkrátka vadilo, že se z nich daly vypočítat ceny všech služeb okolo výplaty dávek a hodnota celé zakázky. NKÚ navíc ministerstvo práce a sociálních věcí viní z chaosu, který nastal poté, co se nové systémy spustily.

Nebyl totiž čas je v praxi vyzkoušet, a tak rovnou nastoupily do ostrého provozu. Nezbytné přesčasy úředníků a chyby samotného systému při posílání dávek, kdy se nedalo identifikovat, která platba již odešla a která ne, přišly stát na další nemalé peníze.

Exministr Drábek si však problémy nepřipouští. Ve svém prohlášení trvá na tom, že ministerstvo ušetřilo. Fakt, že NKÚ po kontrole konstatoval předražení zakázky, označil za „doklad zpolitizování práce NKÚ pod vedením bývalých poslanců za ČSSD a ODS“.

Úřad se zabýval počítačovými systémy na podnět KDU-ČSL. „Teď, když se potvrdilo, co jsme tušili, bych byl rád, aby stát na vinících vymáhal škodu,“ řekl místopředseda této strany Jan Bartošek.

Mladá fronta DNES

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.