V Brně je kamion se zubní ordinací, objede pět měst

V Brně zastavil kamion se zubní ordinací, lékaři v něm prohlédnou zejména děti z mateřských škol. Odpoledne mohou zavítat i dospělí. Kamion objede pět měst a jeho cílem je vštípit dětem nutnost každoročních preventivních prohlídek u zubaře.

 

Podle údajů Ústavu klinické a experimentální stomatologie (UKES) neabsolvuje každý rok preventivní stomatologickou prohlídku až třetina předškoláků.
„Návštěva kamionu sice nenahradí preventivní stomatologickou prohlídku, ale má za úkol objasnit dětem, co je při zmíněné prohlídce čeká a vštípit jim, že se nemají čeho obávat, pokud budou k lékaři docházet pravidelně,“ uvedla , uvedla PR manažerka Julie Hájková.

Výzkum UKES ukázal, že u zhruba poloviny sledovaných předškolních a mladších školních dětí bylo spolu s preventivní prohlídkou nutné ošetření jednou nebo více výplněmi. Pokud ale lékaři kaz objeví včas, je ošetření jednodušší.

Podle Zdeňka Broukala z Ústavu klinické a experimentální stomatologie mohou za špatnou situaci leckdy rodiče, kteří děti na pravidelné prohlídky neberou. Meziroční přírůstek kazu se podle odborníků významně zvyšuje ve věku kolem tří až čtyř let.

V pojízdné ordinaci působí i dentální hygienisté, kteří dětem vysvětlí jak a čím nejlépe dodržovat ústní hygienu. Odpoledne potom mohou za zubními specialisty zavítat i dospělí.

Takzvaná Tour de zdraví bude pokračovat v Prostějově, Plzni, Českých Budějovicích a v Praze.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.