Každý třetí Čech trpí kvůli stresu i nevhodné stravě nedostatkem hořčíku

Jste unavení, bolí vás hlava a nejste schopni se na nic soustředit? Možná se nehlásí stáří, jak by se mohlo zdát, ale tělo se jen snaží dát najevo, že organismu chybí důležitý prvek – hořčík.

Vyplývá to ze společného výzkumu Fakultní nemocnice v Hradci Králové a Univerzity Karlovy, který byl aplikován na stovce lidí od 17 do 84 let. Nejprve je výzkumníci nechali vyplnit dotazník a poté je vyšetřili.

Laboratorní testy ukázaly, že 30 procent lidí trpí nedostatkem hořčíku. „Bylo také prokázáno, že hraniční věk je 45 let. Po překročení tohoto věku se riziko deficitu hořčíku v těle zvyšuje,“ konstatuje zpráva. „Nedostatek hořčíku je způsoben hlavně nevhodnou a nevyváženou stravou bohatou na tuky a cukry,“ vysvětlil profesor Zdeněk Zadák, který tým výzkumníků vedl.

Mezi nejvážnější problémy způsobené nedostatkem hořčíku patří srdeční arytmie, špatná produkce inzulinu či svalové křeče. Obvykle chybí v těle těhotných žen, u lidí po prohýřené noci s alkoholem nebo v těle oslabeném nemocí, dlouhým sportováním či stresem. Bohužel chybějící hořčík se projevuje podobně jako spousta chorob, takže lékaře mnohdy ani tato příčina nenapadne.

V Česku podle Zadáka není běžné kontrolovat hořčík a jeho hladinu u pacienta. „To třeba v Holandsku jsou zařízení zabývající se metabolismem hořčíku, která šíří osvětu, dokonce se mluví o nástupu nové éry hořčíku,“ říká lékař.

To znamená, že i když lékař nechá pacientovi vyšetřit krev v laboratoři, testy nedostatek nenajdou. Hořčík totiž na rozdíl od sodíku či draslíku nepatří do standardního vyšetření krve. „Navíc jeho přesnější obraz přináší až analýza červených krvinek a moči. Kvůli větší složitosti se však tato vyšetření u nás obvykle neprovádějí,“ říká lékař.

Hořčík v těle chybí kvůli nešetrnému pěstování rostlin – chemická hnojiva snižují schopnost rostlin přijímat minerály z půdy. A také kvůli tomu, že jíme moc tuků a cukrů. Hořčík je kvůli tomu vázaný ve střevech a nemůže se vstřebávat do krve.

Nepřítelem hořčíku je také alkohol, káva nebo antikoncepce.

Mladá fronta Dnes

Lenka Petrášová

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.