Ministerstvo práce nezajímají dopady zákonů

Řada rodin pečujících o handicapované děti přišla kvůli změnám prosazeným bývalou vládou Petra Nečase o příspěvky na péči. Výbor pro práva dítěte Rady vlády pro lidská práva požaduje přezkum metodik a změnu zákonů v této oblasti.

Problematikou dávkových systémů, které se týkají tělesně postižených dětí, se výbor zabýval na svém čtvrtečním jednání.

Současný stav ostře kritizovala Anna Čurdová (na snímku), členka České sekce DCI – Sdružení zastánců dětských práv.

»Systém, který se tady v posledních letech vytvořil, způsobil, že celá řada rodin s dětmi, které jsou tělesně nebo psychicky handicapované, přišla o příspěvky na péči,« uvedla Čurdová našemu listu.

Způsobily to podle ní jak přijaté zákony, tak ale i přístup posudkových lékařů. »Mnoho hlavně psychických postižení řešili lékaři, kteří s těmito případy nebyli seznámeni a často ani nevěděli, že dítě trpí například autismem,« přiblížila současnou praxi.

Výbor proto usiluje o nápravu tohoto stavu, požaduje přezkum metodik ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) a změnu příslušných zákonů.

Aktivitu výboru uvítala jednička pražské kandidátky KSČM Marta Semelová. Problematika péče o postižené děti je podle ní velice vážné téma, které má na řadu rodin velmi negativní dopady a je proto dobré, že výbor se touto otázkou zabývá.

»Vláda Petra Nečase v této oblasti zkazila, co se dalo. Výrazně poškodila rodiny, které se starají o postižené děti, mnohé z nich přišly o dávky a různé výhody,« konstatovala Semelová. Zároveň ujistila, že KSČM bude i v dalším volebním období usilovat o takové změny, které zajistí, aby rodiny s handicapovanými dětmi již neměly problémy, do kterých se kvůli asociální politice bývalé vlády dostaly.

Jednání výboru se zúčastnili také zástupci MPSV, kteří si odmítli jakékoli pochybení přiznat. »Jejich reakce byla pro mě velmi zarážející. V podstatě nám vysvětlili, že náprava tohoto stavu už proběhla a že je vlastně všechno v pořádku, « rozhořčila se Čurdová, podle níž jde o systémovou vadu. Zarážející je podle ní také fakt, že MPSV neprovádí žádnou analýzu dopadu opatření, které přijímá.

»Ministerstvo nemá zanalyzované dopady svých zákonů a to ani těch, které výrazně zasahují do života mnoha rodin,« dodala Čurdová.

Vadí jí také, že otázka dětí a jejich budoucnosti není pro politiky příliš zajímavá a atraktivní. Svědčí o tom podle ní i prohlášení nynější vlády, které neobsahuje ani slovo o rodině a o právech dítěte.

Haló noviny

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.