Porodnice v Kadani získala přístroj, který odhalí vadu sluchu u miminek

Přístroj OtoRead, který slouží k vyšetřování sluchu novorozenců a který je schopen okamžitě odhalit sluchovou vadu, získala porodnice v Kadani. Postiženému novorozenci tak mohou lékaři včas pomoci.

„Je to velice potřebné zařízení. V mozku je centrum, které slouží k porozumění řeči. Pokud dítě neslyší a nepřijde se na to včas, toto mozkové centrum zaniká a je nahrazeno jinou funkcí. A i když se potom s dítětem pracuje, chodí na rehabilitace a dostane implantát, už řeči není schopné porozumět. Ty škody jsou veliké,“ přiblížil ředitel kadaňské nemocnice Josef Mašek.

Přístroj nemocnici přišel na 5 tisíc korun, pořídit si ho mohla díky sponzorským příspěvkům. Nejprve ho měla na dvouměsíčním testování, nyní ho koupila.

Podle statistik se na každých tisíc narozených dětí narodí jedno až dvě s poruchou sluchu. Za více než dva měsíce v Kadani vyšetřili téměř sto dětí, naštěstí všechny byly v pořádku. Kdyby ale některé hluché bylo, tuto vadu by zde zachytili včas a lékaři by mohli určit rozsah a způsob léčby.

„My tuto vadu umíme nyní zjistit okamžitě. Když si rodiče třeba až po třech letech všimnou, že dítě neadekvátně reaguje, je skoro pozdě,“ dodal Mašek.

Základní měření je možné provést krátce po narození dítěte, pro které není žádnou zátěží. Je nebolestivé a dítě během vyšetření spí.

„Po 14 dnech až měsíci by se mělo měření opakovat,“ řekl Mašek s tím, že v Kadani jsou nyní vyšetřovány nejen všechny narozené děti, ale nemocnice tuto službu nabízí i rodičům dětí narozených v jiných porodnicích.

Zdravotnické zařízení v Kadani má mezi maminkami výbornou pověst, jezdí sem rodit ženy nejen ze severních  Čech, ale i z jiných koutů republiky. Ročně se tu narodí 800 až 1 000 dětí.

Mladá fronta DNES

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.