Jak nastavit audiopopis? Několik rad…

Mnohé zrakově postižené v poslední době zajímá, jak by si na svých televizorech mohli nastavit službu audio description (audiopopis). Česká televize však tvrdí: „Návod neexistuje.“ Nicméně několik rad závěrem přece jen přinášíme.
Už jsme Vás informovali, že od letošního roku musí poskytovatelé televizního vysílání zprostředkovat ke svým pořadům tzv. audiopopis. Ten přibližuje nevidomým dění na televizních obrazovkách komentováním scén, které nejsou z mluvené řeči snadno pochopitelné.

Jenže vyskytl se problém. Zatímco televize svou zákonnou povinnost splnily a pořady opatřily komentáři, zdravotně postižený v mnoha případech tato služba prostě nefunguje.

Ti, kteří používají set-top-box, mají smůlu. Tyto přístroje audiopopis většinou neumí.

Kdo však má televizor s vestavěným DVBT tunerem by audiopopis měl mít dostupný. Velkým problémem ale je, jak si ho na televizoru nastavit. Proto jsme pro Vás oslovili odborníky s otázkou, zda by se dal sepsat nějaký všeobecně použitelný návod.

Bohužel všichni se shodují, že jednotlivé televizory a výrobci se naprosto odlišují, tudíž každému zrakově postiženému nezbývá nic jiného, než nastavení zkoušet. Třeba metodou pokus-omyl.

„Žádný byť jen zčásti platný obecný návod k nastavení televizorů nejde vytvořit. Snažili jsme se o to, ale snad u každého modelu televizoru i téhož výrobce je to jinak. Také ti, kdo překládali menu televizorů do češtiny, měli vesměs velmi bujnou fantazii a tak vedle smysluplného „zvukový popis“ najdete třeba „zapnout podporu“, ale vůbec se nedozvíte čeho. A to ani nemluvím o tom, že taková položka bývá utopena kdesi v hloubi menu, např. u televizorů Sony v položce „Digitální nastavení“. Často bývá také volba zvukového popisu dostupná pod volbou „Options“ nebo „Tools,“ snaží se alespoň trochu popsat možnosti nastavení vedoucí vysílací techniky ČT Karel Trpák.

Neskrývá však optimismus, když věří, že výrobci snad začnou od sebe trochu opisovat jednotlivá nastavení a hlavně překlady manuálů a menu televizorů. Zatím však musí konstatovat, že situace je velice špatná.

Jedinou radou, která snad povede k vytouženému audiopopisu u oblíbených pořadů je, aby jste si s někým technicky nadanějším k televizoru sedli s manuálem a snažili se v menu televize položku audiopopis nebo něco podobného nalézt.

Odborníci se vesměs shodují, že s podobným dotazem neuspějete ani u výrobců. Ti totiž často bohužel ani netuší, že jejich televizory vůbec nějaký audiopopis podporují, obdobně jsou na tom i prodejci.

Doufejme však, že televize budou i přes neutěšenou situaci dále audiopopis u svých pořadů vyvíjet.

Odposlechli jsem tyto rady: 

– Teletext ČT1, strana 657 – návod pro různé TV.

– V Samsungu se nastavuje takto: MENU – NABÍDKA DIGITÁLNÍ – NASTAVENÍ – POPIS ZVUKU (zap./vyp.). Zatím to funguje pouze na Nově (Ulice a Televizní noviny, možná ještě Ordinace). Na jiných kanálech i přes označení AD to zatím nejde.

– Vyberte si pořad, ktery AD skutecne má. Stopa se vysílá stále, ale jen málokdy je aktivně použita. Zkuste např. na Nově Televizni noviny (jen po-pa), Ulici (jen večer). Pokud skutečně AD u nějaké TV nefunguje, ač by podle specifikace měla, bude asi vhodné počkat na nový firmware. Důvodem je „česká cesta“ zpracování AD. U nás se AD stream vysílá s jinou-menší bitrate než hlavní stopa (64/192). To není obvyklé na větších trzích, kde se vysílá AD se stejnou bitrate, úspora je jen použitím jednokanálového zvuku. U nás se zvolila podstatně menší rychlost, protože v době přípravy byly multiplexy přecpané a televize nechtěly uvolnit prostor z obrazového toku. Navíc uběhla příliš krátká doba, aby výrobci promítli české specifikum do všech modelů všech řad.

– audiopopis NENÍ vysílán v DVB-S, i když v jeho EPG je u Novy uvedeno: „Pořad je opatřen audiodeskripcí (AD)“. Zvuková stopa není na TP přítomna. Asi by bylo vhodné časem oddělit EPG pro pozemní a satelitní cestu. Nebo změnit text na: „Pořad je opatřen v DVB-T audiodeskripcí (AD)“. Naproti tomu, informace v běžícím textu je v pořádku.

– Pořady, které ČT a Nova uvádějí s autopopisem jsou na těchto stránkách:
http://www.ceskatelevize.cz/ad
http://tv.vsevjednom.cz/?q=audiodeskripc%C3%AD

invArena

4 trackbacky / pingbacky

  1. https://stealthex.io
  2. virtual office for rent
  3. รับสร้างบ้านหาดใหญ่
  4. mlb streams

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.